המגשר המומחה

לאתר גישור לפני משפט

B4Court.co.il

הליך גישור הינו אלטרנטיבה ליישוב סכסוכים ומחלוקות, ע"י פניה לגורם ניטרלי, כאשר לצדדים יש אינטרס משותף ליישב את הסכסוך בניהם. יתרונו הגדול של הליך הגישור הינו באופציה להגיע לפתרון הולם ומקובל על כל הצדדים, כל זאת בפרק זמן קצר יחסית ובהליך זול באופן משמעותי, בהשוואה להליך המשפטי הבירוקרטי, היקר, הארוך והמוכר בבתי המשפט.

חשוב להזכיר גם, הליך הגישור, מאפשר לצדדים לשמור על סודיות ודיסקרטיות ולנהל את עניינם "בתוך הבית" (מבלי להוציא החוצה את ה"כביסה המלוכלכת"), זאת כמובן בניגוד להליך המשפטי הפומבי באולמות ביהמ"ש.

 

מלבד הידע המשפטי והניסיון המקצועי, חשוב לבחור במגשר שיש לו גם כישורי מנהיגות והובלת תהליכים, לצד אדיבות וסובלנות. באופן כזה, יוכל המגשר למקד את השיח, להגדיר בצורה מדויקת את המחלוקת הקיימת בין הצדדים לסכסוך ולסייע להם להגיע בעצמם לישוב הסכסוך בניהם בתהליך ממוקד וענייני. על מנת שהצדדים יוכלו להתקדם בתהליך תוך ריכוך המתחים והכעסים המוקדמים שהגיעו איתם, אנו מקפידים, בתהליך הגישור, לייצר אווירה נעימה ובטוחה, אשר מטרתה לאפשר לצדדים להתבטא בחופשיות ותוך שיח ראוי ומכבד. מיד בתחילתו של  ההליך, בוחרים להשאיר את ענייני האגו מחוץ לחדר ולהתרכז בקידום התהליך עצמו תוך זיהוי האינטרסים, נקודות האור המשותפות, נקודות הגמישות האפשריות של כל צד ועד למציאת פתרון ראוי שיהיה בבחינת הישג לכל הצדדים (Win-Win).

חשוב להזכיר כי על מנת שהליך הגישור יצליח ויישא פרי, הצדדים צריכים להגיע נכונים להידברות, פתוחים לתהליך ועליהם לתת לעצמם הזדמנות אמתית וכנה להצליח בהליך הגישור.

 

המגשר בהגדרתו, הוא איש מקצוע, אשר עבר הסמכה בגישור ותפקידו לנהל ולהוביל הליך גישור כפתרון אלטרנטיבי לישוב וניהול סכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט.

מעבר לעובדה, שהאווירה בחדר הגישור היא תמיד נעימה וחיובית יותר ביחס לאווירה הפורמאלית והקשה של אולמות בית המשפט. המגשר יוביל אתכם להליך הגישור בדרך של הדברות ישירה ובהסכמה בין הצדדים המעורבים בצורה נעימה ונינוחה יותר. 

נזכיר, כי מטרת הליך הגישור הוא לקרב בין הצדדים ולמנוע הסלמה של המתח ביניהם.

המגשר מביא לתהליך ארגז כלים והרבה ניסיון. הצדדים לסכסוך הם אלה שבסופו של יום מכתיבים את תוצאות ההליך מעצם ההדברות, הפתיחות והנכונות שלהם להצליח ביישוב המחלוקות.

 

תהליך הגישור הוא הזדמנות נדירה של הצדדים לכתוב את פסק הדין של עצמם.

בהשוואה לנעשה בהליך המשפטי, שהצדדים אינם שולטים בו ובתוצאותיו (שהרי המשפיעים על תוצאות ההליך המשפטי בסופו של יום, הם עורכי הדין והשופט), בתהליך הגישור קיימת לצדדים שליטה מוחלטת על תהליך הגישור עצמו ועל תוצאותיו.

הבדל מהותי נוסף המצוי בין שני ההליכים (הגישור לעומת ביהמ"ש) הוא בכך, שהליך גישור נגמר למעשה רק כאשר מושגת תחושת צדק לשני הצדדים מהפתרון שהושג, זאת לעומת ההליך בבית המשפט, שבו שיקולי הצדק לא תמיד מופעלים ויש מצב של סופיות הדיון, החלטות ופסקי דין. בלי קשר לכך, ניתן לראות שתמיד הליך הגישור הוא זול ויעיל הרבה יותר מההליך המשפטי שגורר את הצדדים לעלויות של עשרות ומאות אלפי שקלים, עבור אגרות ביהמ"ש, שכ"ט עורכי דין והוצאות משפטיות שונות. מעבר לכך הליך הגישור הוא גם תמיד קצר, מהיר יותר ופחות מייגע.  תהליך גישור יכול להמשך חודשים בודדים, בעוד שההליך המשפטי בבתי המשפט לרב ארוך ומייגע יותר, נמשך לעיתים גם מספר שנים, כשפרק הזמן שעובר בין דיון לדיון בביהמ"ש הוא כמה חודשים. גם עניין זה מביא רק להגדלת ההוצאות, לעינוי דין והתשת הצדדים.

 

חשיבות בחירת המגשר:

הצלחתו של הליך הגישור תלויה קודם כל בנכונותם והתמסרותם של הצדדים עצמם לתהליך, אך  כמובן שגם ניסיונו וכישוריו של המגשר הם בעלי השפעה על מהלכו ותוצאותיו של ההליך. ככל שהסכסוך הנדון הוא גם בעל אופי משפטי, ברור שתהיה עדיפות לפנות למגשר שהוא גם משפטן וככל שמדובר בסכסוך או מחלוקת בתחום ספציפי, יש גם יתרון לפנות למגשר שהוא מומחה בתחום, מהטעם, שמגשר מומחה הוא גם כזה שידע להציע פתרונות רלוונטיים וישימים לתחום הסכסוך. בנוסף לכך, ניסיון, המלצות ובמיוחד טיבה של הכימיה בין הצדדים למגשר, הם גם פרמטרים חשובים ביותר להצלחת התהליך. חשוב ביותר כי הצדדים ירגישו בנוח עם המגשר ויוכלו לתת בו אמון. רק כך יהיה ניתן לזרום עם התהליך ולאפשר למגשר לרדת לעומקו של הסכסוך ולקדם את הצדדים בדרך לפתרון המתאים להם ביותר.

הליך גישור, למעשה מעניק לצדדים את האפשרות להיפגש עם המגשר גם בפגישות פרטניות נפרדות (זאת בניגוד להליך בוררות),          או במעמד שני הצדדים ולרדת ללא תיווך לשורשי המחלוקות והנסיבות שהביאו להיווצרותן. הפגישות הנפרדות מתאפשרות ע"י המגשר בהתאם לכללי הגישור, וכל הנאמר בהם חסוי ופרטי למעט מה שיבחר צד לאפשר ולשתף. המטרה בגישור היא ליצור, תוך כדי הליך פשוט ולא מורכב יחסית, תקשורת פתוחה בין הצדדים תוך הבנה שהליך הגישור קיים בכדי ליישב את הסכסוך בדרך של הסכמה.

בניגוד למצב בבתי המשפט בהליך הגישור אין מנצחים ומפסידים.

תפקידו של המגשר היא לשמש כ"מצפן" בדרך לפתרון, לסייע ולכוון את הצדדים לכדי הבנה ומציאת פתרונות אפשריים, בדרכים יצירתיות עד לפתרון הסכסוך, מבלי שיידרש מהם להיגרר להליך מייגע ומתיש של ערכאות משפטיות, שלרב רק מעמיק את הקרע, מעצים את המתחים והכעסים, מעכב ומייקר משמעותית את ההליך עקב הליכי ההתדיינות באולמות ביהמ"ש ובשורה התחתונה, גם לא מבטיח לצדדים צדק.

כאשר הצדדים הבשילו והגיעו להסכם ביניהם, ינוסח הסכם בצורה ברורה ופשוטה שתגדיר את הפתרון ודרכי יישומו תוך התייחסות ללוחות הזמנים ולתפקידו של כל צד במילוי ההסכם בהתאם לסעיף 79ג' לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984 ואז ניתן גם לפנות לבית המשפט בבקשה ליתן להסכם, שהושג בהליך גישור, תוקף של פסק דין.

 

מה תבחרו? מגשר שיוביל אתכם בהליך גישור או עו"ד מייצג בהליך משפטי?

מעבר לעובדה שגם מגשר וגם עו"ד עוסקים בהליך יישוב מחלוקות בין צדדים, קיים הבדל מהותי בין תפקיד המגשר לתפקיד עורך הדין. תפקידו של המגשר הוא לסייע לצדדים שנמצאים במחלוקת, להגיע לפתרון באופן עצמאי ומתוך נכונות ורצון כנה להגיע לפתרון שיהיה בבחינת השיג לכל אחד מהמעורבים, כך שלמעשה מדובר במצב של פתרון Win-Win, שיהיה נכון וצודק כלפי כל הצדדים. ניתן אף לאמור שבמצבים מסוימים, פתיחות וחשיבה יצירתית יכולות להביא לפתרונות יצירתיים, שהם בבחינת "הגדלה העוגה", היינו השלם הגדול מסך חלקיו. לעומת השיטה הנוהגת בבתי המשפט בה שואפים לחלק את העוגה ולעיתים גם בצורה שאינה שוויונית ואינה צודקת.

המגשר פועל בצורה נעימה ומאפשר לצדדים לייצר ביניהם שיח כנה ופתוח ובמטרה להוביל בסופו של תהליך קצר יחסית לפתרונות ישימים וצודקים. לעומת, עורך דין בהליך המשפטי, שאינו פועל משיקולי צדק ובוודאי שלא בראיה של מה שטוב לשני הצדדים גם יחד, אלא פועל לייצוג טובתו של אחד הצדדים בלבד ושואף למקסם עבורו את התוצאה, זאת תוך שיקולי חוק ופרשנות הפסיקה. שאיפתו הבסיסית של עורך הדין היא לגרום לניצחון לקוחו, הצד אותו הוא מייצג, על חשבון הפסד הצד השני להליך המשפטי.

 

בחירתו של מגשר מומחה, יש בה יתרון גדול, בכך שלא יהיה צורך להשקיע זמן רב על מנת להסביר למגשר את הנושאים שבחלוקת או בלב הסכסוך, נושאים שהוא יודע ומכיר אותם מעצם מומחיותו. מעבר לכך, מגשר מומחה יוכל לנצל את כישוריו המקצועיים בתחום מומחיות רלוונטי, את ידיעותיו וניסיונו בתחום מסוים ובכך לסייע רבות לצדדים בתהליך הבשלת פתרון יצירתי לסכסוך אשר בניהם. 

 

דורון בלדינגר (B.Tech , LL.B) הינו מהנדס ומשפטן, מומחה לראיות מוקלטות ומשפט פלילי.

 

  • מומחה בפענוח זירות פשע עפ"י תיעוד 
  • מומחה בבדיקת אותנטיות של הקלטות (אודיו / וידאו) וצילומים. 
  • בעל ניסיון רב בתיקים שונים ומגוונים בתחום המשפט הפלילי והאזרחי.
  • מגיש חוות דעת משפטיות ומשמש כעד מומחה בבית משפט.

 

בלדינגר הוא איש הייטק לשעבר, בתחומי פיתוח חומרה, הנדסה ושיווק.

מהנדס אלקטרוניקה בהתמחות תקשורת (רשום בפנקס המהנדסים).

בוגר במשפטים (התמחות משפט פלילי) במרכז האקדמי "שערי משפט".

בוגר קורס גישור במרכז האקדמי "שערי משפט".

בוגר מסלול חוקרים פרטיים של היחידה הארצית לחקירות וביטחון.

בוגר המכון הישראלי לחוות דעת מומחים ובוררים בהסמכת עדים מומחים ובהסמכת בוררים.

אתר המומחה - דורון בלדינגר

054-4212424

יש לסובב את המסך לתצוגה מלאה של האתר

Avidence - Dororn Baldinger